Παιδικός Σταθμός

Tο παιδί σου μπορεί να πάει σε παιδικό σταθμό από την ηλικία των 6 εβδομάδων έως και τα 5 έτη ή ώσπου να πάει σχολείο. Μπορεί να πάει ολόκληρη ή μισή μέρα με το κόστος να προσαρμόζεται ανάλογα. Ενδεικτικά ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός ζητάει περίπου £1000/μήνα για να παρέχει τις υπηρεσίες του 5 μέρες την εβδομάδα, ολόκληρη την ημέρα (συνήθως ξεκινά από 07:30 – 18:00).

Οι παιδικοί σταθμοί στη Σκωτία επιβλέπονται από το Care Inspectorate το οποίο και κάνει ελέγχους σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται και παρέχει αναλυτικές αναφορές με βαθμολογίες για τον κάθε σταθμό. Συνίσταται να μελετήσεις προσεκτικά την ιστοσελίδα του οργανισμού προτού καταλήξεις σε επιλογή σταθμού. http://www.careinspectorate.com/index.php/care-services

Μπορείς να ψάξεις για σταθμούς και για εγγεγραμένους φροντιστές παιδιών χρησιμοποιώντας τον ταχυδρομικό σου κώδικα και μια ακτίνα αναζήτησης. Μελέτησε τις αναφορές και έλεγξε αν υπάρχουν παράπονα για το σταθμό.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι δωρεάν για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας τους  αλλά παρέχουν υπηρεσίες μειωμένου ωραρίου μέγιστης διάρκειας 3 ωρών και 10 λεπτών την ημέρα (ή περίπου 16 ώρες την εβδομάδα). Τα ωράρια είναι πρωινά ή απογευματινά (το πρωινό ξεκινά στις 8.45 και το απογευματινό μετά τις 12) και όπως είναι λογικό οι εργαζόμενοι γονείς θα χρειαστεί να καλύψουν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας με κάποια άλλη διαθέσιμη υπηρεσία (πχ. Άλλον ιδιωτικό σταθμό).

Αν έχεις επιλέξει αποκλειστικά ιδιωτικό σταθμό για το παιδί σου τότε μπορείς να κάνεις χρήση αυτών των δωρεάν ωρών (περίπου 16 ώρες την εβδομάδα ή 600 ώρες ανά σχολικό έτος) και να πληρώσεις μειωμένα δίδακτρα στον ιδιωτικό σταθμό. Προϋπόθεση είναι ο σταθμός να συμμετέχει στο πρόγραμμα δωρεάν ωρών του δήμου (οι περισσότεροι συμμετέχουν) και να συμπληρώσεις τη αντίστοιχη αίτηση που θα σου δώσει ο σταθμός. Το παιδί θα λάβει τις επιδοτούμενες ώρες στην αρχή του αμέσως επόμενου τετραμήνου από το μήνα των γενεθλίων του. Δηλαδή αν τα γενέθλια του παιδιού είναι:

  • Μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου τότε η επιδότηση αρχίζει τον Ιανουάριο
  • Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου η επιδότηση αρχίζει τον Απρίλιο
  • Μεταξύ 1 Μαρτίου και 31 Αυγούστου η επιδότηση αρχίζει το Σεπτέμβριο.

Μερικά παιδιά 2 ετών μπορεί να είναι επιλέξιμα για δωρεάν ώρες από το δήμο που υπάγονται αν ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις:

  • Αν το παιδί είναι ‘υπό την εποπτεία’ του δήμου ή
  • Αν μεγαλώνει μαζί με συγγενικό πρόσωπο ή
  • Αν μεγαλώνει με κηδεμόνα ή
  • Αν ένας από τους γονείς λαμβάνει κάποιο επίδομα από μια συγκεκριμένη λίστα επιδομάτων (income support, child tax credit μόνο και το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από £16.105, income based jobseekers allowance, ταυτόχρονα το μάξιμουμ child tax credit + work tax credit + το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από £6.420, income based employment and support allowance, support under part VI the Immigration and Asylum Act, incapacity benefit or severe disablement allowance, universal credits, state pension credit)

Αντί Παιδικού Σταθμού

Άλλες επιλογές για φροντίδα είναι οι εγγεγραμμένοι φροντιστές παιδιών (childminders), τα playgroups, παιδικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας σου (πχ. πανεπιστήμιο), μονάδες φροντίδας παιδιών που διαχειρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς και οι νταντάδες. Κάποιες οικογένειες επιλέγουν τη λύση της au pair (πρόσωπο – συνήθως γυναίκα – εκτός του οικογενειακού κύκλου που φροντίζει το παιδί στο σπίτι σου με αντάλλαγμα την παροχή διατροφής, ένα δωμάτιο για να μένει και ένα χαρτζιλίκι). Η ιστοσελίδα του Care Inspectorate έχει πληροφορίες για εγγεγραμένους φροντιστές οπότε μπορείς να ψάξεις με βάση τον ταχυδρομικό σου κώδικα.

Σχολεία

Τα παιδιά στη Σκωτία συνήθως ξεκινούν το δημοτικό σχολείο (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) τον Αύγουστο που έχουν συμπληρώσει τα 4,5 – 5,5 χρόνια τους. Η σχολική χρονιά ξεκινά γύρω στις 16 Αυγούστου και έχει αρκετά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του έτους. Περισσότερες πληροφορίες για τη σχολική χρονιά 2017 -2018 για τα σχολεία που υπάγονται στο δήμο του Εδιμβούργου θα βρεις εδώ:

http://www.edinburgh.gov.uk/info/20074/schools/20/term_dates

Το παιδί σου θα βρίσκεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για 7 χρόνια (τάξεις P1 – 7) και θα συνεχίσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκεί υπάρχει η πρώτη φάση (τάξεις S1 -3) όπου τα παιδιά συνεχίζουν την εκπαίδευση τους επάνω σε γενικές γνώσεις και η δεύτερη φάση (τάξεις S4 – S6) όπου εκπαιδεύονται σε πιο στοχευμένα θέματα και προετοιμάζονται για να αποφοιτήσουν.

Ένας πολύ ολοκληρωμένος οδηγός για τα παραπάνω είναι διαθέσιμος εδώ:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/606820/DCYP_Education_in_Scotland_2.pdf

Σε γενικές γραμμές οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των παιδιών και τα σχολεία. Μπορείς να εξασφαλίσεις μια θέση για το παιδί σου στο σχολείο της περιοχής σου με βάση τις περιοχές ευθύνης που υπάρχουν και υπό την προϋπόθεση ότι η αίτησή σου αφορά σχολείο του οποίου η περιοχή ευθύνης συμπεριλαμβάνει τη διεύθυνσή σου.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αιτηθείς θέση σε σχολείο του οποίου η περιοχή ευθύνης δεν περιλαμβάνει τη διεύθυνσή σου αλλά τότε θα μπεις σε προτεραιότητα με βάση το αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία φροντίζουν να διαθέτουν τις θέσεις για τους κατοίκους της περιοχής τους και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Συνήθως κάθε διεύθυνση καλύπτεται από τουλάχιστον 2 σχολεία στα οποία το παιδί σου μπορεί να γίνει δεκτό. Το ένα σχολείο θα είναι ρωμαιοκαθολικό και το άλλο δεν θα σχετίζεται με συγκεκριμένη θρησκεία.

Πληροφορίες σχετικά με αιτήσεις, ημερομηνίες τριμήνων και διακοπών/αργίων, περιοχές ευθύνης σχολείων, επίσημες αναφορές και βαθμολογίες για τα σχολεία, στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις για σχολεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου του Εδιμβούργου θα βρεις εδώ:

http://www.edinburgh.gov.uk/info/20074/schools

http://www.edinburgh.gov.uk/info/20074/schools/1006/school_inspection_reports

http://www.edinburgh.gov.uk/info/20256/school_places

http://www.edinburgh.gov.uk/info/20256/school_places/1372/start_primary_school

Τέλος, υπάρχει και το ελληνικό σχολείο του Εδιμβούργου:

http://www.greekschool-edinburgh.co.uk

Practical Information Menu

Χρίσημες Πληροφορίες

On the Ground

Sights
Activities
Sleeping
Eating
Drinking and nightlife
Entertainment
Shopping
Self-guided tours
On the ground

Understand

Etiquette
History
Basic stats
Further reading

Planning Tools

Scotland is known for
Money and costs
Where to stay
Travel with children
Gay and lesbian travelers
Travel with disabilities
Entry and exit formalities
Planning tips

Living in Scotland

Βασικές Πληροφορίες
Μέσα Μεταφοράς
Πτήσεις & πως να έρθετε
Υγεία
Υπηρεσίες

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα με τις τελευταίες ενημερώσεις, νέες υπηρεσίες και εξαιρετικά εργαλεία, παρακαλώ μην ξεχάσετε να δώσετε τη διεύθυνση e-mail σας παρακάτω

[]
1 Step 1
Όνομα & Επώνυμοyour full name
no-icon
Τηλέφωνο Επικοινωνίαςphone number
Γράψτε το μηνυμά σας εδώmore details
0 / 300
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder