Ιστορία

Η Ιστορία της Αγίας Τριάδας

Η Ιστορία της περιοχής μας ξεκινάει το 1923, οπότε και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι που ήρθαν μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως πρόσφυγες από τη Περιοχή της Μικράς Ασίας και της Θράκης, που σήμερα ανήκουν στη Τουρκία. 37.387 πρόσφυγες δημιούργησαν 75 προσφυγικούς συνοικισμούς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Από αυτούς, 1.754 από τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης καταφεύγουν στα νοτιοανατολικά παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου και δημιουργούν τρείς συνοικισμούς: την Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες και την Περαία.

Η Αγία Τριάδα θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου

Το ημερολόγιο γράφει 25 Ιανουαρίου 1913, μια ημερομηνία-ορόσημο στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και αφορούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Οι κάτοικοι του Οικονομείου (ή Κονομιού, τουρκικά: Kumburgaz), του ελληνικού χωριού στις ακτές της Προποντίδας στην ανατολική Θράκη, είναι οι πρώτοι που βάζουν επίσημα το όνομά τους στον μαύρο κατάλογο των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Τσέτες που αποβιβάζονται από το τουρκικό πολεμικό «Ιδζάλ» περικυκλώνουν το χωριό, μαζεύουν τους άνδρες και τους εφήβους στο σχολείο και ύστερα τους οδηγούν κατά ομάδες στην παραλία όπου τους εκτελούν.

Η μανία τους είναι τέτοια που κυνηγούν τους αμάχους και στα διπλανά χωριά. Συνολικά σφαγιάστηκαν και εκτελέστηκαν 96 κάτοικοι του Οικονομείου, 94 κάτοικοι των γειτονικών Αιγιαλών, 54 κάτοικοι του Εξάστερου και 11 κάτοικοι των Επιβατών.

«Η Σφαγή του Οικονομειού αποτέλεσε την αφετηρία των γεγονότων που κορυφώθηκαν με την εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών των Θρακιωτών το 1922», λέει στο pontos-news.gr ο Άγγελος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας. Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου το σωματείο τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής με μνημόσυνο που τελείται στην Αγία Τριάδα, στην ακτή του Δήμου Θερμαϊκού.

Η Αγία Τριάδα είναι μια κωμόπολη 25 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1925 από πρόσφυγες των χωριών Εξάστερο και Οικονομείο της ανατολικής Θράκης, και Ποντοηράκλεια της Μικράς Ασίας.

«Το να μνημονεύουμε κάθε χρόνο την τραγωδία του Οικονομείου, που στους νεότερους έχει φθάσει σαν μακρινή ηχώ από τις αφηγήσεις των γονιών, αποτελεί ηθικό, εθνικό και θρησκευτικό χρέος», εξηγεί ο Άγγελος Σιδηρόπουλος. Με καταγωγή από τον πατέρα από τον Πόντο, και συγκεκριμένα από το Βεζίρ Κιοπρού (Νεοκλαυδιούπολις), και από τη μητέρα από το Εξάστερο της ανατολής Θράκης, θεωρεί ότι «η πατρίδα του προσφυγικού ορθόδοξου ελληνισμού είναι στην Ανατολή. Δεν υπάρχουν Πόντιοι, Μικρασιάτες ή Θρακιώτες. Όλοι είμαστε Έλληνες, χριστιανοί ορθόδοξοι. Η σκέψη μας είναι εκεί…».

Στις 25 Ιανουαρίου 2013, εκατό χρόνια μετά την ημέρα της σφαγής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας τελέστηκε στο Οικονομείο τρισάγιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρουσία των απογόνων των διασωθέντων κατοίκων του χωριού.

Το σωματείο στο οποίο είναι πρόεδρος ο Άγγελος Σιδηρόπουλος ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1995 από ανθρώπους με μεράκι που θέλησαν να φροντίσουν και να μεγαλώσουν τις ρίζες τους. «Δημιουργήθηκε και για να τιμήσει εκείνους που κάτω από αντίξοες συνθήκες ξεκίνησαν το δρόμο χωρίς γυρισμό, εκείνους που έζησαν μέσα στους καπνούς του πολέμου, μέσα σε βιαιότητες και φρικαλεότητες, που πήραν από το εικονοστάσι μια Παναγιά κι έφυγαν, που δίψασαν, κρύωσαν, πείνασαν, πέθαναν», εξηγεί.

Για τον Άγγελο Σιδηρόπουλο η αναζήτηση των ριζών του τον οδήγησε 12 φορές στο Εξάστερο της ανατολικής Θράκης, και τον Δεκαπενταύγουστο του 2014 στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Με χαρά, λοιπόν, βλέπει τη νέα γενιά να «στρατολογείται» στο Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, και να βγαίνει μπροστά. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που τρεις διαδοχικές γενιές (παππούς, παιδί και εγγόνι) είναι όλοι μέλη.

Στην παραλία της Αγίας Τριάδας το 2002 ανεγέρθηκε και μνημείο που αποτελείται από ένα κομμάτι κίονα, τμήμα της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που μεταφέρθηκε από το Οικονομείο.

Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου, για τα επόμενα 20 χρόνια, θα είναι το παλιό συνεργείο του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Θερμαϊκού.

Ευχαριστούμε θερμά την Αναστασία Χατζηλασκαράκη για το άρθρο περί την ιστορία της Αγίας Τριάδας

Ο Καιρός Σήμερα

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα με τις τελευταίες ενημερώσεις, νέες υπηρεσίες και εξαιρετικά εργαλεία, παρακαλώ μην ξεχάσετε να δώσετε τη διεύθυνση e-mail σας παρακάτω

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Είμαστε Κοινωνικοί

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δύκτια